.

Μενού

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλλονή – Άντισσα – Σίγρι – Ερεσός – Μεσότοπος

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον οδικό κόμβο της Καλλονής. Αυτή τη φορά κατευθυνόμαστε προς τα ΒΔ μέσω της βόρειας εξόδου της Καλλονής. Αρχικά συναντάμε τον ορεινό οικισμό «Δάφια» και λίγο πιο πάνω, ανηφορίζοντας στην πέτρινη ράχη προς τα ανατολικά, τη Μονή Λειμώνος.

Συνεχίζοντας την ανάβασή μας σε τούτο τον βραχότοπο, συναντάμε τον πρώτο οικισμό της περιοχής, τη Φίλια, ενώ προς τα βόρεια ο δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριό Σκουτάρο και προς τα νότια στον ορεινό επίσης οικισμό της Ανεμώτιας. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς το Σκαλοχώρι, ενώ άλλος μικρός δρόμος προς τα νότια μάς οδηγεί στη θάλασσα στη θέση «Καλό Λιμάνι» και στη μικρή παραλία του.

Επιστρέφοντας και πάλι στο Σκαλοχώρι και συνεχίζοντας την πορεία μας προς τα δυτικά συναντάμε τη Μονή Περιβολής, έναν μικρό παράδεισο πρασίνου και νερού σε πλήρη αντίφαση με την τραχύτητα του υπόλοιπου τόπου.

Συνεχίζοντας και πάλι την πορεία στην κεντρική αρτηρία, ο δρόμος μας προσπερνά το ορεινό χωριό της Βατούσας ενώ καταλήγει στην Άντισσα, κωμόπολη με έντονα στοιχεία της λεσβιακής παράδοσης.

Οι κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές με πρόσβαση από την ευρύτερη περιοχή της Άντισσας προς το βορρά είναι ο Γαβαθάς, ο Κάμπος και ανατολικότερα τα παραθαλάσσια Λάψαρνα. Στην έξοδο της Άντισσας ο κύριος δρόμος διακλαδίζεται προς τα ανατολικά με κατάληξη στο Σίγρι ή προς τα νότια με κατάληξη στην περιοχή της Ερεσού.

Ακολουθώντας την ανατολική διακλάδωση, αρχικά συναντάμε τη Μονή Υψηλού, χτισμένη στην κορυφή του βουνού «Όρδυμνος».

Στα μισά της διαδρομής, ο δρόμος προς τα ανατολικά μάς οδηγεί στο παγκοσμίως γνωστό Απολιθωμένο Δάσος, ένα από τα αρχαιότερα μουσεία της φύσης και πόλο έλξης παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει το υπερσύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και οργανωμένο υπαίθριο Γεωλογικό Πάρκο.

Ο περαιτέρω δρόμος καταλήγει στο Σίγρι, γραφικός οικισμός ψαράδων. Απέναντι από το Σίγρι υπάρχει η γραφική νησίδα Νησιώπη ενώ η ενδιάμεση υποθαλάσσια περιοχή είναι διάσπαρτη από απολιθώματα. Επιστρέφοντας και πάλι στην κύρια διασταύρωση, επιλέγουμε αυτή τη φορά τον δρόμο προς τον νότο.

Βρισκόμενοι κοντά στην περιοχή της Ερεσού, συναντάμε τη Μονή Πυθαρίου, ενώ στη συνέχεια της καθοδικής μας πορείας συναντάμε την κωμόπολη Ερεσός.

Τρία χιλιόμετρα νοτιότερα καταλήγουμε στη Σκάλα Ερεσού, σημαντικό παραθεριστικό θέρετρο επίσης του νησιού. Συνεχίζοντας ανατολικά από τη Σκάλα Ερεσού, ο δρόμος μάς οδηγεί στο ορεινό χωριό «Μεσότοπος» ενώ ένας δευτερεύων δρόμος προς τα νότια καταλήγει στον όρμο του Ταβαρίου.