.

Μενού

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παναγιούδα – Πάμφιλα – Θερμή

Αφετηρία μας είναι η κεντρική οδική αρτηρία του βόρειου λιμανιού (Επάνω Σκάλα). Στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε το κάστρο Μυτιλήνης στο βάθος, τον παλιό λιμενοβραχίονα με την ονομασία «Κούκος», το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας με τη μικρή πλατεία και την παιδική χαρά.

Συνεχίζοντας την πορεία μας παραθαλάσσια και αφού προσπεράσουμε τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, συναντάμε το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό της περιοχής, την γραφική Παναγιούδα. Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη στάση για να απολαύσουμε ένα δροσερό ρόφημα δίπλα στη θάλασσα. Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο ανατολικά, θα φτάσουμε στο χωριό Μόρια, σε μικρή απόσταση από το οποίο βρίσκεται το ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Επιστρέφοντας και πάλι στην Παναγιούδα, συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα βόρεια. Ανατολικά καταλήγουμε στο ορεινό χωριό Αφάλωνας με το γραφικό καφενεδάκι στην πλατεία του χωριού, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε αυθεντικούς μυτιληνιούς μεζέδες. Το επόμενο χωριό που θα συναντήσουμε προς τα βόρεια και κινούμενοι πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία είναι το χωριό Πάμφιλα, ενώ λίγο δυτικότερα βρίσκεται η Σκάλα Παμφίλων και η παραλία Παμφίλων.

Στη συνέχεια συναντάμε την περιοχή της Θερμής, η οποία περιλαμβάνει τρεις κύριες περιοχές: τους Πύργους Θερμής, την παραλία Θερμής και τη Λουτρόπολη Θερμής.

Στη Λουτρόπολη Θερμής βρίσκεται και η οργανωμένη παραλία «Κανόνι», ιδανική για μικρά παιδιά λόγω των ρηχών νερών της.

Ανηφορίζοντας προς δυτικά ο δρόμος μέσα από καταπράσινους ελαιώνες μάς οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ.

Επιστρέφοντας στην κεντρική παραλιακή οδική αρτηρία, αριστερά συναντάμε την πευκόφυτη περιοχή του Αγίου Γεωργίου και λίγο πιο κάτω μια υπέροχη ακτή, το Πεταλίδι.